Znečištění ovzduší perzistentními organickými látkami v České republice a Rakousku - Václavíková, Ilona (2014)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení dat získaných z jednoroční monitorovací sítě na území České republiky a Rakouska, která vznikla v rámci projektu MONAIRNET, za účelem sledování koncentrací perzistentních organických polutantů v životním prostředí na území České republiky a Rakouska. Ke sběru dat byly využity metody pasivního vzorkování ovzduší, vzorkování atmosférické depozice, vzorkování jehlic a aktivní velkoobjemové směrové vzorkování. Tato práce se zabývá především metodou pasivního vzorkování, charakteristikou a výskytem vybraných perzistentních organických polutantů na monitorovaných lokalitách projektu. Mezi tyto vybrané polutanty patří polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), polychlorované bifenyly (PCBs), organochlorované pesticidy (OCPs), polybromované difenylethery (PBDEs) a polychlorované dibenzodioxiny a furany (PCDDs a PCDFs). Monitoring probíhal v období od září 2011 do srpna 2012 včetně. Byla získána srovnatelná data koncentrací perzistentníc