Faktory ovlivňující přežívání hnízd, vlastních mláďat a mláďat kukačky obecné u rákosníka velkého a obecného - Bolcková, Tereza; Honza, Marcel, 1965-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2014)
Predace je nejčastější příčinou hnízdního neúspěchu u mnoha druhů ptáků. Patří mezi faktory, které působí na evoluční procesy jako je výběr místa hnízdění, velikost snůšky, velikost hnízda nebo schopnost obrany jak vůči predátorovi, tak vůči případné parazitaci. Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus) a rákosník obecný (Acrocephalus scirpaceus) jsou ekologicky podobné druhy žijící ve stejném habitatu. Oba jsou vystaveni stejnému riziku predace nebo parazitace, přesto se přežívání jejich hnízd může lišit. Ve své práci jsem z dat nasbíraných během 7 let analyzovala denní míru přežívání (DSR) ve třech fázích hnízdního cyklu těchto dvou druhů - ve fázi inkubace, mláďat a velké kukačky. Každá fáze se vyznačuje odlišnou aktivitou rodičů u hnízda nebo hlasitostí a tím i jiným rizikem predace. Zejména u mláděte parazita kukačky obecné (Cuculus canorus) je žadonění velmi hlasité a nápadné oproti vlastním mláďatům a s přibývajícím věkem se stupňuje. Také samotná skutečnost, že k parazitaci do
Predation is the main cause of nest failure by many species of birds. It belongs to factors affecting evolutionary processes such as choice of breeding nest site, clutch size, nest size, ability of nest defence to predator, or parasitism. Great Reed Warbler (Acrocephalus arundinaceus) and Reed Warbler (Acrocephalus scirpaceus) are similar in means of their ecology and they live in the same habitat. Both species are exposed to the same risk of predation or parasitism, despite of this there can be a difference in nest survival. In this thesis, we analyzed a daily survival rate (DSR) in three nestling stages - incubation, nestlings and big cuckoo from data in both Acrocephalus warblers collected during 7 years. Every nest stage can differ in nest activity, loudness and also in a risk of predation. Especially the parasite chick Common Cuckoo (Cuculus Canorus) has very loud and conspicuos begging, compared to own chicks, which increases with age. The parasitism affects the nest during the w
Vedoucí práce: Marcel Honza
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: hnízda; kukačka obecná; mláďata; rákosník obecný; rákosník velký; Acrocephalus arundinaceus; Acrocephalus scirpaceus; Cuculus canorus; nests; young animals; diplomové práce; master's theses