Faktory ovlivňující přežívání hnízd, vlastních mláďat a mláďat kukačky obecné u rákosníka velkého a obecného - Bolcková, Tereza (2014)
Predace je nejčastější příčinou hnízdního neúspěchu u mnoha druhů ptáků. Patří mezi faktory, které působí na evoluční procesy jako je výběr místa hnízdění, velikost snůšky, velikost hnízda nebo schopnost obrany jak vůči predátorovi, tak vůči případné parazitaci. Rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus) a rákosník obecný (Acrocephalus scirpaceus) jsou ekologicky podobné druhy žijící ve stejném habitatu. Oba jsou vystaveni stejnému riziku predace nebo parazitace, přesto se přežívání jejich hnízd může lišit. Ve své práci jsem z dat nasbíraných během 7 let analyzovala denní míru přežívání (DSR) ve třech fázích hnízdního cyklu těchto dvou druhů - ve fázi inkubace, mláďat a velké kukačky. Každá fáze se vyznačuje odlišnou aktivitou rodičů u hnízda nebo hlasitostí a tím i jiným rizikem predace. Zejména u mláděte parazita kukačky obecné (Cuculus canorus) je žadonění velmi hlasité a nápadné oproti vlastním mláďatům a s přibývajícím věkem se stupňuje. Také samotná skutečnost, že k parazitaci do