Studium kondenzovaných soustav prostřednictvím Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie - Zelenka, František; Brož, Pavel, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme kalibraci přístroje určeného na měření tlaku par složek pevných nebo kapalných vzorků pomocí Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie. Práce zahrnuje kalibraci teploty, optimalizaci účinnosti iontového zdroje a měření tlaku par čistých kovů pro kalibraci na tabelované hodnoty výparných tepel. Pro kalibraci prostřednictvím tlaku par byly zvoleny kadmium, zinek a antimon a to z důvodu budoucích měření soustav obsahujících tyto kovové složky.
In this thesis we focus our attention on calibration of the instrument for vapour pressure measurement of solid or liquid samples by means of Knudsen effusion mass spectrometry. The work includes temperature calibration, optimization of ion source gain and vapour pressure measurement of pure metals for calibration on tabulated values of heats of vaporization. For the calibration via vapour pressures, cadmium, zinc and antimony were chosen with respect to future measurements of systems including these metal components.
Vedoucí práce: Pavel Brož
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: efúze; hmotnostní spektrometrie; Knudsenova komůrka; měření tlaku par; effusion; Knudsen cell; mass spectroscopy; bakalářské práce