Studium kondenzovaných soustav prostřednictvím Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie - Zelenka, František (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme kalibraci přístroje určeného na měření tlaku par složek pevných nebo kapalných vzorků pomocí Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie. Práce zahrnuje kalibraci teploty, optimalizaci účinnosti iontového zdroje a měření tlaku par čistých kovů pro kalibraci na tabelované hodnoty výparných tepel. Pro kalibraci prostřednictvím tlaku par byly zvoleny kadmium, zinek a antimon a to z důvodu budoucích měření soustav obsahujících tyto kovové složky.