Fázové rovnováhy v soustavách s intermetalickými fázemi - Petříček, Radim (2014)
V této bakalářské práci se zaměřujeme na výpočet fázového diagramu soustavy Mn-Ta s využitím metody Calphad. Základní informací o termodynamice a fázovém chování soustavy Mn-Ta byla práce Kaufmana [1]. Avšak data Kaufmana [1] nejsou kompatibilní s daty SGTE [2] a jednotlivé polynomy neodpovídají Redlichovu-Kisterovu formalizmu pro čisté prvky Mn a Ta, a proto jsou v této bakalářské práci všechna data reoptimalizována a je sestavena nová databáze, která je kompatibilní s databázemi založenými na SGTE datech a jejíž polynomy odpovídají Redlichovu-Kisterovu formalizmu pro čisté prvky. Databáze je sestavena a optimalizovaná tak, aby výsledný fázový diagram systému Mn-Ta odpovídal fázovému diagramu, který vytvořili na základě experimentálních dat Massalski [3] a Kaufman [1], souhlasil s teoretickými hodnotami tvorných energií publikovanými v pracech Miedema [4] a Colinet [5], s experimentálně naměřenými hodnotami tvorného tepla Lavesovy fáze Mn2Ta v práci Meschel [6] a s vypočítanými Ab i