Hodnocení klienta pro poskytnutí úvěru - Přikrylová, Natálie (2014)
Každá instituce poskytující peníze fyzickým nebo právnickým osobám chce mít o těchto subjektech záznamy, zdali půjčené peníze zaplatí. Proto jsou potřeba statistické programy, které potencionální neplatiče odhalí. Jsou zde i výjimky, kdy banka úvěr poskytne, ale klient nedostojí svým závazkům, a tak se jej různými metodami snaží přimět k tomu, aby své dluhy včas zaplatili. Banky mají své osvědčené postupy, aby si ohlídaly neplatící klienty. I o rozhodnutí, zda úvěr poskytnout či nikoli, mají své metody, které v žádné literatuře nelze najít. Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením klienta pro poskytnutí úvěru. Jsou zde uvedeny matematické definice, které jsou implementovány ve statistických softwarech. Další část je o aplikování teorie do praxe a následných modelech s použitím logistické regrese.