Vývoj metody vzorkování persistentních organických látek v mikrovrstvě na fázovém rozhraní voda-vzduch - Komancová, Lucie; Vrana, Branislav, 1971-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stanovení persistentních organických polutantů v povrchové mikrovrstvě na fázovém rozhraní voda-vzduch. Vzhledem k jejich toxicitě, tendenci k bioakumulaci, persistenci a vlastnostem umožňujícím globální transport je výskyt těchto látek v prostředí nutno monitorovat. K tomu slouží různé vzorkovací metody. Cílem této bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o metodách vzorkování POPs na fázovém rozhraní voda-vzduch a srovnání obsahu vybraných POPs ve vodním sloupci a v povrchové mikrovrstvě. V praktické části bylo provedeno stanovení PAHs v povrchové mikrovrstvě na vybrané lokalitě.
This thesis focuses on the issue of POPs accumulation in the surface microlayer at the air-water interface. Due to their toxicity, tendency to bioaccumulate, persistence and properties allowing global transport the occurrence of these compounds in the environment has to be monitored. Different sampling methods serve for this purpose. The aim of this work was to perform a literature review of sampling methods for POPs in the air-water interface and the comparison of concentrations of selected POPs in the water column and at the surface microlayer. The determination of PAHs in surface microlayer on the selected location was done in the experimental part of this thesis.
Vedoucí práce: Branislav Vrana
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: organické znečišťující látky; organochlorové pesticidy; pesticidy; polycyklické aromatické uhlovodíky; polychlorované bifenyly; organic pollutants; organochlorine pesticides; pesticides; polycyclic aromatic hydrocarbons; polychlorinated biphenyls; bakalářské práce