Vývoj metody vzorkování persistentních organických látek v mikrovrstvě na fázovém rozhraní voda-vzduch - Komancová, Lucie (2014)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku stanovení persistentních organických polutantů v povrchové mikrovrstvě na fázovém rozhraní voda-vzduch. Vzhledem k jejich toxicitě, tendenci k bioakumulaci, persistenci a vlastnostem umožňujícím globální transport je výskyt těchto látek v prostředí nutno monitorovat. K tomu slouží různé vzorkovací metody. Cílem této bakalářské práce bylo vypracování literární rešerše o metodách vzorkování POPs na fázovém rozhraní voda-vzduch a srovnání obsahu vybraných POPs ve vodním sloupci a v povrchové mikrovrstvě. V praktické části bylo provedeno stanovení PAHs v povrchové mikrovrstvě na vybrané lokalitě.