Význam syntázy mastných kyselin v působení dietetických mastných kyselin na epiteliální buňky tlustého střeva - Bogorová, Jana (2014)
Předmětem diplomové práce bylo přispět k objasnění významu syntázy mastných kyselin (FASN) v regulaci cytokinetiky nádorových buněk epitelu tlustého střeva po působení vysoce nenasycené esenciální n-3 mastné kyseliny dokosahexaenové (DHA). Experimenty byly provedeny na lidské buněčné linii DLD-1 odvozené od adenokarcinomu tlustého střeva a byly zaměřeny na stanovení účinků DHA u těchto buněk s ohledem na expresi FASN, klíčového enzymu endogenní de novo syntézy mastných kyselin. Nádorové buňky jsou charakteristické změnami lipidového metabolizmu, které jsou spojeny se zvýšením exprese či aktivity FASN. Tento enzym chrání nádorové buňky před poškozením vnitrobuněčných struktur a indukcí buněčné smrti. Exprese a aktivita FASN může být modulována signální dráhou fosfatidylinositol 3-kinázy (PI3K)/Akt, představující proliferační signály, a AMPK (AMP aktivovaná protein kináza) kinázou, která řídí katabolické procesy a je antagonistou PI3K/Akt dráhy.