Charakterizace a mechanismy vzniku neurálních prekurzorů - in vitro studie - Pánská, Veronika (2014)
V této diplomové práci jsme se věnovali kultivaci a analýze neurosfér, které v in vitro podmínkách vznikají z neurálních kmenových a progenitorových buněk (NSPC), v našem případě odvozených z pluripotentních embryonálních kmenových buněk. Neurosféry slouží jako ideální model pro studium raného vývoje nervové soustavy. V této práci jsme využili několika různých mtodických pro charakterizaci vzniku a udržení neurálních vlastností NSPC. Zkoumali jsme také vliv transkripčního faktoru HIF-1α na tyto buňky, jelikož jeho fyziologická funkce je mimojiné spojována právě s kmenovostí NSPC, ale není příliš probádána.