Úloha signální dráhy PI3K-Akt v regulaci diferenciace embryonálních kmenových buněk - Machát, Radek, 1988- (2014)
Signální dráha PI3K/Akt svým působením ovlivňuje řadu buněčných procesů, jako například proliferaci, apoptózu, organizaci cytoskeletu, či transportní procesy v buňce. Tato signální dráha je též jednou z dráh, které jsou zodpovědné za regulaci sebeobnovy, pluripotence a specifikaci diferenciace embryonálních kmenových (ES) buněk. ES buňky mají široké uplatnění ve výzkumu vlivů chemikálií, či farmak na organizmy, resp. na určitou populaci buněk. Právě schopnost diferencovat do buněk všech tří zárodečných listu předurčuje jejich roli ve výzkumu tvorby umělých tkáňových a orgánových náhrad. Z těchto důvodů jsme se rozhodli blíže prozkoumat vliv signální dráhy PI3K/Akt na diferenciaci těchto buněk. Využívali jsme k tomu dvou inhibitorů PI3K LY294002 a wortmannin a inhibitor Akt AKti-1/2. Z našich výsledků, lze potvrdit, že signální dráha PI3K/Akt skutečně reguluje diferenciaci ES buněk. Ukázalo se též, že dráha PI3K/Akt se podílí na diferenciaci ES buněk do ektodermu a naopak působí proti diferenciaci do mezodermu, což se projevilo při diferenciaci v přítomnosti séra.