Ekofyziologie oxidačního stresu a antioxidantů v pohlavním výběru ptáků - Pyszková, Michaela (2014)
V pohlavním výběru u mnoha druhů ptáků hrají velice důležitou roli karotenoidní ornamenty, které slouží jako čestní ukazatelé kvality a zdraví svého nositele. V této práci se zabývám otázkou, zda oxidační stres může být mechanismem zajišťujícím čestnost exprese karotenoidního ornamentu u modelového druhu zebřičky pestré (Taeniopygia guttata). Zároveň se snažím objasnit význam karotenoidů pro redoxní rovnováhu organismu. Za pomoci experimentální manipulace oxidační zátěže a koncentrace plazmatických karotenoidů jsem hodnotila vliv těchto manipulací na intenzitu karotenoidního zbarvení zobáku a antioxidační systém. Oxidační stres významně snížil zbarvení karotenoidního ornamentu, což potvrzuje opodstatněnost redoxních hypotéz čestnosti signalizace kondice karotenoidními ornamenty. Intenzita zbarvení ornamentu však nekorelovala s měřenými antioxidačními mechanismy, což naznačuje, že karotenoidní ornamenty jsou sice negativně ovlivněny oxidačním stresem, ale přímo nesignalizují antioxidačn