Ekofyziologie oxidačního stresu a antioxidantů v pohlavním výběru ptáků /

V pohlavním výběru u mnoha druhů ptáků hrají velice důležitou roli karotenoidní ornamenty, které slouží jako čestní ukazatelé kvality a zdraví svého nositele. V této práci se zabývám otázkou, zda oxidační stres může být mechanismem zajišťujícím čestnost exprese karotenoidního ornamentu u modelového...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Pyszková, Michaela (Dissertant)
Other Authors: Hyršl, Pavel, 1976- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/269877/prif_m/
Cover Image
LEADER 05205ctm a22007577i 4500
001 MUB01001001890
003 CZ BrMU
005 20180514141727.0
008 140701s2014 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
035 |a (ISMU-VSKP)241036 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD035 
041 0 |a cze  |b eng 
072 7 |a 591  |x Obecná zoologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 598.2  |2 MRF 
080 |a 591.551:575.827  |2 MRF 
080 |a 547.979.8  |2 MRF 
080 |a 576.34.044:577.334  |2 MRF 
100 1 |a Pyszková, Michaela  |% UČO 269877  |4 dis  |* [absolvent PřírF MU] 
242 1 0 |a Ecophysiology of oxidative stress and antioxidants in bird sexual selection  |y eng 
245 1 0 |a Ekofyziologie oxidačního stresu a antioxidantů v pohlavním výběru ptáků /  |c Michaela Pyszková 
246 3 3 |a Ekofyziologie oxidačního stresu a antioxidantů v pohlavním výběru u ptáků 
264 0 |c 2014 
300 |a 92 listů :  |b ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Pavel Hyršl 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014 
520 2 |a V pohlavním výběru u mnoha druhů ptáků hrají velice důležitou roli karotenoidní ornamenty, které slouží jako čestní ukazatelé kvality a zdraví svého nositele. V této práci se zabývám otázkou, zda oxidační stres může být mechanismem zajišťujícím čestnost exprese karotenoidního ornamentu u modelového druhu zebřičky pestré (Taeniopygia guttata). Zároveň se snažím objasnit význam karotenoidů pro redoxní rovnováhu organismu. Za pomoci experimentální manipulace oxidační zátěže a koncentrace plazmatických karotenoidů jsem hodnotila vliv těchto manipulací na intenzitu karotenoidního zbarvení zobáku a antioxidační systém. Oxidační stres významně snížil zbarvení karotenoidního ornamentu, což potvrzuje opodstatněnost redoxních hypotéz čestnosti signalizace kondice karotenoidními ornamenty. Intenzita zbarvení ornamentu však nekorelovala s měřenými antioxidačními mechanismy, což naznačuje, že karotenoidní ornamenty jsou sice negativně ovlivněny oxidačním stresem, ale přímo nesignalizují antioxidačn  |% cze 
520 2 9 |a Conspicuous ornaments coloured by carotenoids play an important role in sexual selection in many bird species, acting as honest indicators of an individual quality and health during mate choice. In my diploma thesis, I focused on a hypothesized role of oxidative stress in the honesty maintenance of carotenoid-based signalling of individual quality in a~model species, the zebra finch (Taeniopygia guttata). I also attempted to elucidate the importance of carotenoids for redox homeostasis of an organism. By experimentally manipulating a level of oxidative burden and a carotenoid intake, I evaluated the effect of these factors on the expression of condition-dependent carotenoid-based beak coloration and antioxidant system. Oxidative stress resulted in lower expression of the carotenoid-based ornament, which supports the plausibility of the redox-based hypotheses of carotenoid-based signalling honesty. There was, however, no correlation between the ornament expression and measured antioxida  |9 eng 
650 0 7 |a ptáci  |7 ph115956  |2 czenas 
650 0 7 |a pohlavní výběr  |7 ph305427  |2 czenas 
650 0 7 |a karotenoidy  |7 ph121485  |2 czenas 
650 0 7 |a oxidační stres  |7 ph505541  |2 czenas 
650 0 9 |a birds  |2 eczenas 
650 0 9 |a sexual selection  |2 eczenas 
650 0 9 |a carotenoids  |2 eczenas 
650 0 9 |a oxidative stress  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Experimentální biologie  |b Speciální biologie  |c PřF N-EXB SPBI (SPBI)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Hyršl, Pavel,  |d 1976-  |7 xx0097008  |% UČO 9982  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav experimentální biologie  |7 mzk2008412438  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/269877/prif_m/ 
CAT |c 20140701  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140910  |l MUB01  |h 1528 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1615 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1109 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141113  |l MUB01  |h 0650 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141113  |l MUB01  |h 0703 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150806  |l MUB01  |h 1257 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1452 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1413 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0504 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160830  |l MUB01  |h 1212 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170831  |l MUB01  |h 1416 
CAT |a JUSTOVA  |b 02  |c 20180514  |l MUB01  |h 1417 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1449 
CAT |a JIRASKOVAX  |b 02  |c 20191001  |l MUB01  |h 2330 
CAT |c 20210208  |l MUB01  |h 1138 
CAT |a FUKSOVAX  |b 02  |c 20210309  |l MUB01  |h 1346 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-15902  |5 3285016038  |4 DISP.: GENMB  |7 DISP.: GENMB  |8 20180514  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20180514  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-15902  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD