Samčí rodičovské investice a přímá selekce proti samiči promiskutě u sociálně monogamního pěvce - Prekopová, Natália (2014)
Mimopárové kopulace jsou reprodukční strategií, která se u pěvců objevuje pozoruhodně často. Nakolik jsou samčí benefity z promiskutiního chování poměrně jednoznačné, příčina tohoto chování u samic nebyla dosud vysvětlená. Častým přístupem při zkoumání mimopárové paternity je snaha určit zisky a ztráty, které samicím z tohoho chování vyplývají. Jednou z nejdiskutovanějších ztrát je předpokládaná redukce péče samce o mláďata. V této práci byla sledována frekvence krmení u evropské vlaštovky obecné. Analyzována byla míra krmení samce v hnízdech s prokázanou mimopárovou paternitou v porovnání s hnízdy výhradně s vnitropárovými mláďaty, souvislost mezi ornamentací samce a jeho rodičovskou investicí a vliv krmení na růst mláďat. Předpokládaná negativní korelace mezi krmením samce a mimopárovou paternitou nebyla potvrzena, stejně tak nebyl prokázán signifikantní vliv ornamentace samce na jeho rodičovskou péči anebo vliv krmení na růst mláďat. Nalezená byla naopak mírná pozitivní korelace mez