Mimopárové paternity u evropské vlaštovky obecné: samičí zisky z genetické polyandrie - Jančíková, Lucie (2014)
Mimopárové kopulace (EPP) jsou relativně běžnou reprodukční strategií u mnoha sociálně monogamních druhů pěvců. Tato strategie může značně zvýšit reprodukční úspěch samců, výhody pro samice jsou však nejasné a často diskutované. Jedním z předpokládaných zisků kopulací mimo pár je produkce potomků s vyšší genetickou kvalitou. Zvýšení genetické kvality a přežívání potomků může být výsledkem působení dvou scénářů - absolutního kritéria založeného na dobrých genech, či relativního kritéria založeného na genetické komplementaritě mezi partnery. V důsledku obou procesů by měla být mimopárová mláďata kvalitnější nežli jejich poloviční sourozenci, navíc lze předpokládat, že se fenotyp podváděných a podvádějících samců bude podle prvního scénáře lišit. Tyto předpoklady byly testovány v této práci u vlaštovky obecné (Hirundo rustica). Výsledky ukazují, že se mimopárová mláďata líhla dříve než jejich pároví sourozenci, avšak nelišila se od nich ve velikosti před vyvedením, růstu a reakci na rostl