Jednokrokové extrakce pro stanovení forem arsenu v sedimentech a půdách - Martiník, Jakub (2014)
Tato práce je zaměřena na jednokrokové extrakce, které se používají ke stanovení mobilní (biodostupné) frakce arsenu v půdách a sedimentech. Teoretická část práce obsahuje studii problematiky stability forem arsenu před a v průběhu analýzy, dostupnosti arsenu pro rostliny a půdní organismy a souhrn analytických metod, používaných pro stanovení arsenu v půdách a sedimentech. V experimentální části práce byla srovnána extrakční výtěžnost čtyř slabých extrakčních činidel (deionizovaná voda, 0,1M octan amonný, 0,01M fosforečnan a 0,01M fosforečnan s přídavkem 0,01M hydroxylamin hydrochloridu) na vybraných vzorcích půd. Tato činidla byla zvolena na základě studia literatury a měla by modelovat mobilní frakci arsenu vázanou na matrici vzorků. V extraktech byla stanovena celková koncentrace arsenu metodou hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-MS) i zastoupení jednotlivých forem kombinovanou technikou HPLC-ICP-MS.