Faktory ovlivňující obsah a distribuci rizikových prvků a rizikových látek ve fluvizemních půdách - Lesniáková, Romana; Sáňka, Milan, 1956-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme zhodnocení faktorů, které ovlivňují obsah a distribuci rizikových látek a prvků ve fluvizemních půdách. Tyto faktory jsou velice důležité pro hodnocení zátěže nivních půd. Protože se jedná o zemědělsky velmi využívané půdy, jsou proto objektem dlouhodobého monitoringu. V bakalářské práci je popsáno jak jednotlivé faktory zejména povodně ovlivňují obsah rizikových látek v těchto půdách. Jsou zde také interpretovány částečné výsledky z republikového monitoringu, který byl zadán Ministerstvem vnitra za účelem hodnocení kvalit zemědělské půdy.
Fluvisols are a group of soil, which is intensively used in agriculture; therefore they are the subject of long-term monitoring. In this thesis we study factors, which can influence contents and distribution of risk elements and risk substances in fluvisols and which can be used for evaluation of pollution. Partial results of the national project commissioned by the Ministry of the Interior Affairs are interpreted and evaluated in this study.
Vedoucí práce: Milan Sáňka
Vedoucí práce
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fluvizemě; kontaminanty; nivy; organické znečišťující látky; povodí; povodně; půdy; contaminants; floods; fluvisol; mead; organic pollutants; soils; watersheds; bakalářské práce