In vitro testování účinnosti na komplementu závislé cytotoxity nových monoklonálních protilátek určených pro léčbu B-buněčných malignit - Havelka, Michal; Loja, Tomáš; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie. Oddělení genetiky a molekulární biologie (2014)
Chronická lymfocytární leukemie (CLL) je nejčastějším typem leukemie ve vyspělých zemích postihující převážně starší jedince. Současně se jedná o neléčitelné onemocnění, neboť se u většiny pacientů, kteří podstoupili terapii, po čase opět rozvine. Příslibem pro zlepšení této situace mělo být využití specifických monoklonálních protilátek. Tato práce se zabývala testováním protilátek rituximabu (RTX), jenž se již řadu let používá k léčbě CLL, a nové, vylepšené protilátky ofatumumabu (OFA). Obě protilátky se vážou na antigen CD20, který je exprimovaný výlučně na B-lymfocytech. Jedním z nejvýznamnějších efektů těchto protilátek na CLL buňky spočívá především v navození buněčné smrti mechanismem na komplementu závislé cytotoxicity (CDC). Buňky se však proti CDC brání mimo jiné povrchovými antigeny CD55 a CD59, které na různých úrovních inhibují CDC.
Chronic lymphocytic leukemia is the most common form of leukemia in western countries typically found in elderly people. Since most of the patients who underwent treatment are about to relapse eventually, it remains an incurable disease as well. In this respect, the use of specific monoclonal antibodies seems to bring about promising outcomes. This work focused on the examination of already broadly employed antibody rituximab (RTX) together with recently improved antibody ofatumumab (OFA). Both of them bind the antigen CD20 expressed on B-lymphocytes exclusively. Considering CLL cells, the most important effect resides in inducing cell death through the mechanism of complement dependent cytotoxicity (CDC). However, the cells try to block CDC via membrane bound antigens CD55 and CD59, which inhibit the complement activation on different levels.
Vedoucí práce: Tomáš Loja
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: diplomové práce; master's theses; Antibody-Dependent Cell Cytotoxicity; Culture Techniques; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; buněčná smrt; buněčná cytotoxicita závislá na protilátkách; chronická lymfatická leukemie -- terapie; kultivace buněk; kultivační techniky; monoklonální protilátky; cell cultivation; cell death; in vitro cultivation; monoclonal antibodies