In vitro testování účinnosti na komplementu závislé cytotoxity nových monoklonálních protilátek určených pro léčbu B-buněčných malignit - Havelka, Michal (2014)
Chronická lymfocytární leukemie (CLL) je nejčastějším typem leukemie ve vyspělých zemích postihující převážně starší jedince. Současně se jedná o neléčitelné onemocnění, neboť se u většiny pacientů, kteří podstoupili terapii, po čase opět rozvine. Příslibem pro zlepšení této situace mělo být využití specifických monoklonálních protilátek. Tato práce se zabývala testováním protilátek rituximabu (RTX), jenž se již řadu let používá k léčbě CLL, a nové, vylepšené protilátky ofatumumabu (OFA). Obě protilátky se vážou na antigen CD20, který je exprimovaný výlučně na B-lymfocytech. Jedním z nejvýznamnějších efektů těchto protilátek na CLL buňky spočívá především v navození buněčné smrti mechanismem na komplementu závislé cytotoxicity (CDC). Buňky se však proti CDC brání mimo jiné povrchovými antigeny CD55 a CD59, které na různých úrovních inhibují CDC.