Genetická variabilita prasete divokého ve vybraných lokalitách ČR - Novák, Luboš (2014)
V této práci byla zkoumána genetická struktura populace prasete divokého v určených lokalitách ČR. Mikrosatelitní analýza proběhla za použití 12 mikrosatelitních sekvencí s celkovým počtem 134 alel. Celkem bylo analyzováno 244 jedinců, kteří byli rozděleni podle lokalit do 24 subpopulací. Průměrný polymorfní informační obsah pro populaci prasete divokého v ČR byl odhadnut na 0,7014. Průměrná očekávaná a průměrná pozorovaná heterozygotnost celé populace dosahovala hodnot 0,6884, resp. 0,6955. Hardy-Weinbergova rovnováha byla potvrzena pouze u čtyř populací. Wrightovy statistiky potvrdily náhodnost křížení mezi subpopulacemi prasete divokého a zároveň určily minimální míru inbrední deprese. Bylo potvrzeno, že mezi subpopulacemi probíhá genový tok, zároveň bylo nastíněno, že dopravní infrastruktura ovlivňuje tok genů, který může následně probíhat na dlouhé vzdálenosti.