Zavedení analýzy frekvence mutací jako měřítka genomové stability pluripotentních kmenových buněk - Šeneklová, Monika (2014)
Současná medicína není schopna léčby neurogenerativních onemocnění (např. Alzheimerova a Parkinsonova choroba) či nemocí genetického původu (např. Diabetes mellitus II. typu). Možným řešením by se v tomto směru mohla stát buněčná terapie za pomocí embryonálních kmenových buněk (ESCs) nebo indukovaných pluripotentních kmenových buněk (iPSCs). S kultivací ESCs in vitro nebo reprogramací iPSCs se však pojí problémy spojené s nestabilitou genomu. Z hlediska dalšího využití pro klinickou i vědeckou praxi je nutné zavést kritéria hodnocení kvality těchto kultur, vycházející především z aktivity mechanizmů údržby genomu a řízení buněčného cyklu. Náplní diplomové práce tedy bude zavedení metod analýzy frekvence mutací iPSCs, založené na metagenezi genu hypoxanthin-guanin fosforibozyltransferázy, posouzení vlivu pohlaví buněčné linie na měřenou frekvenci mutací a analýza parametrů buněčného cyklu a jeho regulace v závislosti na expresi genů, důležitých pro ESCs a iPSCs.