Účinek vybraných izochinolinových alkaloidů na nádorové buňky - Válková, Lucie (2014)
Předkládaná práce se zabývá studiem účinku vybraných izochinolinových, konkrétně kvartérních benzo[c]fenanthridinových (KBA) a kvartérních protoberberinových alkaloidů (KPA) na nádorové buňky, především buněčné linie lidského maligního melanomu. Tyto přírodní látky mají široké spektrum biologických účinků. Práce je zaměřena zejména na minoritní alkaloidy, které se vyskytují vzácně, nejsou komerčně dostupné a jejichž účinky nejsou dosud příliš prozkoumány. Mezi tyto alkaloidy patří sanguirubin, chelirubin, sanguilutin a koptisin. Jejich účinky jsou srovnávány s majoritními, komerčně dostupnými sanguinarinem, chelerytrinem a berberinem, které jsou již v dnešní době diskutovány jako potenciální cytostatika. U všech studovaných KBA byla prokázána antiproliferační a cytotoxická aktivita na vybraných buněčných liniích, berberin a koptisin byly řádově méně toxické, proto nebyly podrobněji studovány. Byly studovány mechanismy indukce buněčné smrti. U sanguilutinu byla potvrzena indukce nekaspá