Taxocenózy plazivek (Copepoda: Harpacticoida) vybraných potoků Bílých Karpat: vliv mesohabitatu - Doležalová, Simona (2014)
V této práci jsem zkoumala taxocenózy plazivek na potocích Západních Karpat. Cílem bylo popsat jejich druhové složení, zjistit jak se druhové zastoupení liší mezi třemi různými mesohabitaty (proudnice, tišinka, mechy) a nalézt proměnné prostředí, které mají významný vliv na distribuci plazivek v potocích. K výzkumu bylo vybráno 15 potoků moravsko-slovenského pomezí, rozdělených do tří skupin na bazické teplejší, chladné rychle proudící a malé kyselejší. Celkem bylo na západokarpatských potocích nalezeno 6013 jedinců plazivek determinovaných do 15 druhů a náležících do jediné čeledi Canthocamptidae. Všechny nalezené druhy byly v této oblasti v minulosti již zaznamenány. Výrazně nejpočetnějším druhem na všech lokalitách byl Bryocamptus spinulosus, na Moravě a Slovensku běžný druh různých typů vod. Významné rozdíly v druhové bohatosti a abundancích mezi mesohabitaty nebyly prokázány. Byl zde nicméně náznak, že se distribuce plazivek mezi mesohabitaty liší v závislosti na fyzikálně-chemick