Vliv sociálního systému a rodičovské péče hostitele na růst a reprodukční úspěšnost hnízdního parazita - Beňo, Radovan (2014)
Pro úspěšné vyvedení mláďat je u většiny druhů ptáků důležitá míra úsilí, kterou oba rodiče při výchově potomstva vynaloží. Polygynní párovací systém neboli svazek jednoho samce a více samic současně je charakteristický postradatelností samčí péče, kterou samice mohou kompenzovat zvýšením vlastního úsilí, aby tak byly případné ztráty na mláďatech co nejnižší. Hnízdní parazitizmus je jeden z aspektů, který může míru rodičovských investic ovlivnit - mládě parazita je totiž schopno přehnaným žadoněním pěstouny stimulovat k vyšší intenzitě péče. Ta se však může lišit v závislosti na sociálním statusu hostitele. V mé práci se zabývám vlivem rodičovské péče (ve formě krmení mláďat) a sociálního statusu hostitele, sociálně polygynního rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus), na růst a reprodukční úspěšnost jak hnízdního parazita, kukačky obecné (Cuculus canorus), tak i samotného hostitele. Mé výsledky ukazují, že samci vychovávající vlastní mláďata nejméně krmili na sekundárních a nejví