Rozmnožovací strategie jepic (Ephemeroptera) permanentních a intermitentních toků - Šupina, Jan (2014)
Tato diplomová práce porovnává taxocenózy jepic 33 druhů ze 17 párů lokalit na území České republiky, v páru je vždy jedna lokalita na toku permanentním a druhá na toku stiženém vysycháním. Data k druhům a lokalitám pochází z databáze SALAMANDER a z projektu BIOSUCHO. Hodnoceno bylo podzimní období po vyschnutí toku a následující jaro. Vysychající toky byly rozděleny do dvou kategorií podle míry vysychání (zranitelné a intermitentní). Hlavním cílem práce bylo posouzení taxocenóz podle vybraných charakteristik vázaných k rozmnožovacím strategiím jepic. Posuzovány byly tyto charakteristiky: voltinismus, flexibilita životního cyklu, maximální velikost těla samice, fekundita, typ ovipozice a míra parthenogeneze.Na intermitentních tocích byl zjištěn výrazně vyšší podíl jedinců s flexibilním životním cyklem; vyšší podíl samic s větší velikostí těla, vyšší podíl jedinců druhů se střední fekunditou (1 501-3 000 vajíček); a navýšení počtu druhů, u nichž byla doložená parthenogeneze s úspěšností