Změny migrace blešivců v závislosti na vybraných faktorech prostředí - Juščáková, Katarína (2014)
V diplomové práci byl studován vliv vybraných faktorů prostředí na migrační aktivitu druhu Gammarus fossarum, konkrétně vliv přítomnosti ryb a intenzity světla na migraci, přičemž byl sledován i charakter této migrační aktivity (stádium, směr migrace). Výzkum byl realizován nedaleko města Brna na dvou malých vodních tocích s porovnatelnými parametry, přičemž tyto toky se lišili především v přítomnosti ryb. V terénu byli uskutečněny dva různé dizajny experimentu (Den, Soumrak), aby bylo možné vyhodnotit vliv různé intenzity světla na migraci blešivců, která byla zaznamenávána na videozáznam. Z výsledků vyplynulo, že na toku s rybami byla během Soumraku migrační aktivita blešivců nižší než na toku bez ryb, což by mohlo souviset s predačním tlakem nebo jen samotnou přítomností ryb, na kterou blešivci reagují. Z měřených faktorů prostředí, zaznamenaných v dizajnu Den, ovlivňovala statisticky významně na toku bez ryb intenzitu migrace blešivců zejména intenzita světla. Na toku bez ryb byl