Geografická a ekologická variabilita opaskovců (Clitellata) prameništních slatinišť v Západních Karpatech - Bílková, Martina (2014)
Prameništní slatiniště jsou příkladem nízkoproduktivních mokřadů, která jsou v současnosti velmi ohrožená. Diverzita a abundance organismů těchto biotopů je ovlivňována mnoha faktory, jako například chemismem vody, charakterem substrátu, klimatickými podmínkami a také historickým vývojem lokality. Bylo studováno 47 prameništních slatinišť ve slovenské části Západních Karpat se zaměřením na opaskovce (Clitellata). Cílem bylo zjistit, které faktory společenstvo opaskovců ovlivňují a zda se jejich abundance, taxonová bohatost a klíčové faktory ovlivňující opaskovce liší ve dvou odlišných mesohabitatech. Celkem bylo odebráno 188 vzorků makrozoobentosu, přičemž na každé lokalitě byly odebrány dva vzorky (jeden z tekoucího a druhý ze stojatého mesohabitatu, na jaře a na podzim). Dohromady bylo nalezeno 20 923 jedinců opaskovců ze 48 taxonů a 9 čeledí. Na základě druhového složení byly lokality rozděleny do tří skupin (málo okysličené lokality s vysokým obsahem organického materiálu, chladněj