Embryonální model s Danio rerio pro sledování významných mikropolutantů v životním prostředí - Pípal, Marek (2014)
Danio pruhované (Danio rerio) je široce využívaným modelovým organismem ze skupiny ryb a čím dál tím více se uplatňuje i v toxikologii a ekotoxikologii především v embryonálním testu toxicity. Ten vyhovuje současnému trendu eliminace experimentů na dospělých zvířatech, a zároveň umožňuje hodnotit více parametrů než pouze tradiční mortalitu a získat tak více informací o dané látce, než standardní testy s dospělými rybami. To je v současnosti velice žádané, vzhledem k množství produkovaných chemických látek, které se dostávají do prostředí a potřebě testovat jejich účinky na organismy, které by jimi mohly být vystaveny. Tato práce se zabývá problematikou léčiv, které představují v současnosti nejvíce sledované mikropolutanty znečišťující životní prostředí. Léčiva jako látky s biologickou funkcí představují riziko pro vodní organismy a je vyvíjena snaha tato rizika popsat. V tomto směru je embryonální model s Danio rerio velmi nadějnou volbou pro studium vlivu mikropolutantů na vodní ...