Toxické účinky a biochemické změny po inhalační expozici nanočástic - Mikulášková, Lenka (2014)
Nanomateriály mají řadu využití v oblasti vědy, techniky a medicíny, ale je málo informací ohledně jejich potenciálního působení na organismy včetně člověka a i proto jsou v současné době často diskutovaným tématem. První část práce je zaměřena na vlastnosti nanočástic, jejich rozdělení a zdroje. Druhá část práce se zabývá toxickými vlastnostmi nanočástic a jejich vlivem od buněčné úrovně až po zdraví člověka. V této části práce je diskutován oxidativní stres, který je považován za důležitý mechanismus působení nanočástic a biochemické markery k jeho sledování. Praktická část práce je založená na studiu ovlivnění vybraných biomarkerů oxidativního stresu po inhalační expozici modelového organismu Mus Musculus nanočásticemi oxidů manganu a oxidu kademnatého. Při akutní expozici byly myši vystaveny nanočásticím po dobu 4, 12, 24 a 72h, chronická expozice trvala 11, 13, 15 a 17 týdnů. Ve tkáních jater, mozků a plic byly stanoveny aktivity enzymu glutation-S-transferáza, úroveň lipidní ...