Testikulární steroidogeneze a vliv environmentálních kontaminantů - Krausová, Zuzana (2014)
Látky vyskytující se v životním prostředí hrají pravděpodobně důležitou roli v celosvětovém snížení reprodukčního potenciálu u samců. Tato práce se věnuje problematice samčí neplodnosti se zaměřením na testikulární steroidogenezi a její regulaci u hlodavců a lidí během fetálního vývoje a v dospělosti. Zabývá se také mechanismy působení a účinky známých environmentálních kontaminantů na samčí reprodukční zdraví. Experimentální část této práce se zabývá bazální a indukovanou produkcí testosteronu Leydigovými TM3 buňkami v závislosti na složení média, koncentraci nasazených buněk a stáří buněčné linie v kultuře. Jako známé účinné induktory testikulární steroidogeneze na produkci testosteronu v Leydigových TM3 buňkách byly vybrány luteinizační hormon, lidský choriogonadotropin a forskolin. Lidský choriogonadotropin a forskolin produkci T nestimulovaly. Luteinizační hormon byl schopen indukovat produkci T, ovšem produkce nebyla zopakovaná v dalších experimentech. Ukázal se možný vliv ...