Použití baterie půdních ekotoxikologických testů pro hodnocení vlivu digestátů na zemědělskou půdu - Křepelková, Šárka (2014)
Diplomová práce se věnuje biologicky rozložitelným odpadům, podrobněji pak digestátům, které mohou být dále využity v zemědělství. Biologicky rozložitelný odpad obsahuje řadu prvků a organických látek, které mohou rostliny využít jako živiny pro svůj růst. Aplikace těchto odpadů do půdy může díky svému složení nahradit nákladná umělá hnojiva a zároveň bránit úniku cenných živin z půdy díky jejich imobilizaci na organickou hmotu a tím příznivěji působit na půdní i vodní ekosystém. Zároveň mohou ale organické odpady obsahovat látky nežádoucí. Vstupu rizikových látek do půdy je třeba zabránit pomocí důsledné kontroly a testování potenciálně škodlivých látek a směsí. Digestát je odpadem vznikajícím anaerobní digescí při výrobě bioplynu a díky obsahu dusíku, stabilní organické hmoty a dalších živin může být využit jako hnojivo. Pomocí stanovené baterie ekotoxikologických půdních testů s mikroorganismy, rostlinami a bezobratlými živočichy bylo testováno devět různých digestátů a tři kejdy.