Kontaminace nivních půd a její důsledky pro půdní biologickou kvalitu - Johnová, Jitka (2014)
Tato diplomová práce se zabývá fluvizeměmi, jejich kontaminací a případnou ekotoxicitou. Cílem literární rešerše bylo zpřehlednit dosavadní poznatky o kontaminaci fluvizemních půd. Cílem experimentální části bylo ověřit, zda standardní ekotoxikologické testy (3 půdní biotesty s chvostoskokem, roupicí a salátem) mohou být používány jako indikátory ekotoxicity fluvizemních půd. Fluvizemě jsou úrodné půdy, které se vytvářejí v nivách řek a potoků z povodňových sedimentů. Ty s sebou přináší nejen živiny, ale i kontaminaci. Protože jsou fluvizemě člověkem často využívány jako zemědělské půdy, může mít výskyt kontaminantů vliv i na člověka. Pro sledování stavu kontaminace se nejčastěji se provádí chemické analýzy, ale v posledních letech se stále více používají i ekotoxikologické půdní biotesty, které postihují i vlivy kontaminantů na organismy různých trofických úrovní. V experimentální části práce jsou tři z těchto testů použity a prezentovány jejich výsledky. Z výsledků vyplynulo, že ...