Monitoring vybraných fyziologických parametrů sportovců během zátěže - Rodová, Markéta (2014)
Tématem předložené diplomové práce jsou ultravytrvalostní závody, které si v posledním desetiletí získaly mezi amatérskou sportovní veřejností velkou oblibu. Díky tomu, že ultravytrvalostní sport je odvětvím poměrně mladým, není mnoho publikací, které by v dostatečné míře dokumentovaly vliv této zátěže na lidský organismus. Na základě toho jsme se rozhodli monitorovat ultravytrvalostní sportovce a pokusili se zjistit vliv extrémní zátěže organismu na vybrané diagnostické markery. Tyto markery souvisí s dílčími nepříznivými jevy ultravytrvalostního sportu - infekcemi horních cest dýchacích, rhabdomyolýzou, hyponatrémií a poškozením jater. Ultravytrvalostními disciplínami v našem případě byly běžecké a cyklistické závody na 24 hodin a běžecké a cyklistické etapové závody. Testovaným osobám (celkem 116 osob) byla odebrána z kubitální žíly krev, která byla následně analyzována pro vybrané markery. Na základě statisticky významného zvýšení koncentrace kreatinkinázy po závodě, z 2,9 ± 1,7 na 38,7 ± 78,9 μkat/l , byla v této studii potvrzena možnost vzniku svalového poškození.