Charakterizace variant rDNA v Arabidopsis thaliana - Vansáčová, Lenka (2014)
Geny pro rRNA (přítomné ve stovkách až tisících tandemových kopií), jsou složené z transkripční jednotky a intergenového mezerníku. U eukaryotických organizmů jsou tyto oblasti (zejména během metafáze buněčného dělení) patrné jako zóny sekundární konstrikce v místě organizátorů jadérka. Proces sestavování chromatinu představuje první krok během formování chromozomu. Kromě DNA a histonů plní důležité úkoly replikační chaperony jako faktory účastnící se formování nukleozomů. Mezi nejvýznamnější patří CAF1, u Arabidopsis thaliana složený z podjednotek FAS1, FAS2 a MSI1. Jeho úkolem je ukládání histonů H3 a H4 na replikující se DNA. Mutace v genech pro některou z podjednotek CAF1 (fas1- a fas2- mutanty) vedou ke ztrátě jeho funkce, a tím k reorganizaci chromatinu uvnitř nukleozomu, morfologickým změnám v kořenovém a stonkovém apikálním meristému a u A. thaliana také ke ztrátě jednotek rDNA.