Samčí reprodukční systém a znečištění životního prostředí - Dydowiczová, Aneta (2014)
Řada prací ukazuje, že dochází ke zvýšenému výskytu poruch samčího reprodukčního systému. Díky komplexnosti tohoto systému může být jeho narušení zapříčiněno více faktory. Jedním z environmentálních faktorů, které k tomuto snížení mohou přispívat, jsou kontaminanty ovzduší. Jedním z možných mechanismů působení atmosférických polutantů je narušení mezibuněčné komunikace ve varlatech. Tato práce se zabývá studiem vlivu vybraných zástupců polyaromatických uhlovodíků, které se běžně vyskytují ve vzduchu, na mezibuněčnou komunikaci pomocí mezerových spojů u Leydigových buněk zodpovědných za produkci samčích steroidů. Pro studium komunikace byla využita nenádorová buněčná linie TM3 odvozená z myších Leydigových buněk. Mezibuněčná komunikace byla stanovena metodou sledování migrace fluorescenčního barviva mezerovitými spoji po naříznutí buněčné monovrstvy (scrape-loading/dye transfer). Výsledky ukazují, že některé polyaromáty (1- methylantracen, 9-methylantracen, fluoren, fluoranthen ...