Hodnocení ekotoxicity s využitím suchozemských plžů - Fojt, Pavel (2014)
Tato diplomová práce pojednává o možnostech využití suchozemských plžů v půdní ekotoxikologii a je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je především soustředěna na podání stručného přehledu k dané tématice, ve smyslu popisu metod využití tohoto organismu při hodnocení rizik. Praktická část je věnována vlastnímu výzkumu za využití zmíněných organismů, konkrétně hlemýždě Helix aspersa. V této části je podrobně popsána metodika expozičního testu, při němž byli plži použiti k hodnocení vlivu několika různých substrátů a dvou různých krmiv na tento organismus. Hodnocenými substráty byly komposty a vermikomposty, jejichž hlavním kontaminantem byl arsen.