Bioassays for studies of specific toxicity in mixtures of environmental contaminants - Macíková, Petra; Bláha, Luděk, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2014)
Téma endokrinní disrupce je v popředí zájmu vědců již po několik desetiletí. Přírodní a umělé látky schopné narušovat endokrinní systém se v životním prostředí vyskytují ve složitých směsích, jejichž účinky lze jen obtížně předpovídat. In vitro biotesty umožňují zkoumat, zda jsou jednotlivé látky či komplexní směsi schopny vyvolat specifickou biologickou odpověď, včetně mechanismů endokrinní disrupce. Kombinace in vitro testů a analytických metod navíc umožňuje identifikovat látky vyvolávající tuto specifickou odpověď. Existují také in silico metody, které lze využít pro odhad škodlivých účinků chemických látek v organismu. Tato dizertační práce byla zaměřena na zkoumání specifických účinků směsí polutantů a přírodních látek ve vodním prostředí. K výzkumu bylo využito několik in vitro testů v kombinaci s analytickými metodami a modelováním. Práce obsahuje úvodní teoretickou část a přehled a shrnutí experimentálních výsledků ze tří samostatných studií. V přílohách jsou uvedeny vědecké p
The field of endocrine disruption has been in the focus of researchers for the past few decades. Natural and synthetic compounds capable of disrupting the endocrine system are present in the environment in very complex mixtures and it is challenging to predict effects of these contaminated samples. In vitro bioassays enable to investigate potency of individual compounds as well as of complex mixtures to elicit specific biological responses, including mechanisms of endocrine disruption. Additionally, combination of both in vitro and instrumental methods enables the identification of compounds responsible for the specific response. Furthermore, various in silico methods can be used to extrapolate the potential of unintended effects of chemicals in organisms. The present thesis study aimed to investigate specific effects of mixtures of pollutants and natural compounds in the aquatic environment using various in vitro bioassays in combination with instrumental methods and modelling. The th
Vedoucí práce: Luděk Bláha
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: endokrinní disrupce; in vitro biodetekce; nukleární receptory; odpadní vody; organický materiál; říční ekosystémy; sedimenty; endocrine disruption; in vitro biodetection; nuclear receptors; organic matter; river ecosystems; sediments; sewage water; disertace