Genetic Diversity of the Immunogenome in Equids and Associations with Disease - Futas, Ján (2014)
Současné druhy koňovitých představují z evolučního pohledu zajímavou, rychle se vyvíjející čeleď savců. Jedná se o skupinu druhů, zahrnující jak zdomácnělá hospodářská zvířata (kůň, osel) tak volně žijící druhy (zebra, poloosly), jejichž populace obývají různá prostředí a jsou často ohrožena. Fenotypová variabilita mezi druhy i uvnitř druhů byla modelována mnohými faktory, které vedly k vytvoření genetické diverzity různého rozsahu. Studium genetické diverzity může být využito obecně pro srovnávací biologii nebo medicínu a je podkladem pro konzervační programy u některých druhů a plemen. Imunogenom je tvořen souborem genů imunitní odpovědi a genů souvisejících s imunitou, tyto geny jsou klíčové k přežití a uchování zdraví organismu. Veterinární vědy se snaží poznat roly imunogenomu u různých chorob domácích zvířat včetně koňovitých. V roce 2007 byla zveřejněna úplná sekvence koňského genomu, která umožnila detailnější objasnění částečně popsaného imunogenomu u koní a i jiných druhů k