Klasifikace spekter pomocí konvolučních neuronových sítí - Hála, Pavel (2014)
Tématem práce je aplikace nejmodernějších metod umělé inteligence (konvolučních neuronových sítí) na problém klasifikace spekter vesmírných objektů. Konvoluční neuronové sítě vycházejí ze studií zrakového a nervového systému. Tato spojitost je v práci teoreticky objasněna. Pro účely této práce byl autorem vyvinut balík skriptů a programů, který obstarává přípravu dat, preprocessing i samotné učení konvolučních sítí a následnou klasifikaci. Při aplikace těchto metod na testovací množinu 60000 spekter bylo dosáhnuto rekordní úspěšnosti klasifikace téměř 95%. Práce jednoznačně prokázala obrovský potenciál konvolučních neuronových sítí a "deep learning" metod obecně v astrofyzice.