Interakce kometárního ohonu a sluneční koróny - Lindišová, Elena (2014)
V předložené práci jsou zároveň studovány dva fascinující fenomény Sluneční soustavy. V první řadě je to sluneční koróna, jejíž charakteristika je i v současnosti založena na různých modelech. Druhým fenoménem je kometa C/2011 W3 (Lovejoy), která patří do velmi specifické skupiny tzv. sungrazing komet. Tato skupina se vyznačuje velmi malou vzdáleností perihélia od slunečního povrchu. Práce je zaměřena na interakci komety s plazmou sluneční koróny, která je spojena s emisí záření v extrémně ultrafialové oblasti spektra (EUV). Konkrétně byla studována část průletu komety sluneční korónou před dosažením perihélia. Nejlépe byl objekt detekovatelný v pěti EUV filtrech přístroje Atmospheric Imaging Assembly (AIA) namontovaného na kosmické lodi mise Solar Dynamic Observatory (SDO). Právě snímky získané z těchto pěti filtrů jsou zpracovány a dále studovány v této práci. Rozpracovány a porovnávány jsou taktéž poměry mezi jednotlivými intenzitami v různých spektrálních čarách.