Toulky napříč makrosvěty: poetika seriálové fikce - Kokeš, Radomír D., 1982- (2014)
V disertační práci jsem předložil původní model poetiky seriálové fikce, jež v mém pojetí představuje svého druhu noetické stanovisko. Poetika seriálové fikce se přitom jako toto stanovisko projevuje dvěma způsoby. Soustřeďuje se (a) jak na formální aspekty výstavby a tvaru seriálových děl, (b) tak na úroveň sémantické časoprostorové makrostruktury označované jako fikční svět. Díky tomu je poetika seriálové fikce schopna uspokojivě podchytit i vzájemně značně odlišné způsoby kompoziční výstavby děl a také osvětlit postupné utváření fikčního světa díla i dění v něm. V úvodu jsem představil tři úrovně svého výzkumu. První, čistá úroveň nahlíží na serialitu jako na teoretický problém. Druhá, deskriptivní úroveň tu předcházející dynamicky vztahuje k souboru konkrétních děl, jež nastavení seriality odpovídají. Třetí, analytická úroveň sestupuje přímo k určitým dílům, u nichž se zohledňuje vznik v určité době, na určitém místě a v určitých jedinečných souvislostech. Na jednotlivé úrovně výz