Luminiscenční studie ledu - Hejduková, Martina (2014)
Práce se zabývá studiem chování chemických látek v ledu. Je známo, že látky rozpuštěné ve vodě, reagují v důsledku změny lokální koncentrace a polarity prostředí v ledu jiným způsobem, než v roztoku. Studium těchto jevů je prováděno na hydrátu tetrasodné soli kyseliny pyren-1,3,6,8-tetrasulfonové (dále pod zkratkou 4-PSA), který tvoří ve vysokých koncentracích excimery, jež jsou detekovatelné využitím luminiscenční analýzy. Dle profilu spekter je pak možné usuzovat na vlastnosti daného prostředí. Jedná se o výzkum nacházející uplatnění v environmentálních vědách, kde napomáhá k objasnění osudu látek přítomných v ledu či sněhu.