Rychlost konvergence v centrální limitní větě - Rehák, Rastislav; Koláček, Jan, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2014)
V této bakalářské práci studujeme rychlost konvergence v centrální limitní větě pro posloupnosti nezávislých náhodných veličin se stejným rozdělením. Studujeme ji pomocí chyby aproximace distribučních funkcí, distribuční funkcí normálního rozdělení. Formulujeme teoretické odhady pro tuto chybu a porovnáváme je se skutečnou chybou pro několik známých rozdělení. Analyzujeme vhodnost normálních aproximací pro tato rozdělení.
In this thesis we study rates of convergence in the central limit theorem for sequences of independent and identically distributed random variables. We study them by looking at the error of the approximation of cumulative distribution functions by the cumulative distribution function of the normal distribution. We formulate theoretical bounds for the error and we compare them with the actual error for several common distributions. We analyze fitness of normal approximations to these distributions.
Vedoucí práce: Jan Koláček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: teorie pravděpodobnosti; probability theory; bakalářské práce; bachelor's theses