Simulace a diagnostika vysokofrekvenčních výbojů pro syntézu nanomateriálů - Obrusník, Adam (2014)
Tato práce se věnuje popisu a charakterizaci vysokofrekvenčních výbojů jak experimentálně, tak pomocí teoretických modelů, které jsou validovány proti experimentu. Nejprve je uveden model dynamiky plynů v radiofrekvenční plazmové tužce, jehož platnost je ověřena porovnáním s výsledky z laserem-indukované fluorescence. Dále byly provedeny relativně rozsáhlé diagnostické studie mikrovlnného pochodňového výboje, který pracuje v argonu, případně argonu a vodíku, za atmosferického tlaku. Plazma pochodňového výboje bylo diagnostikováno pomocí Thomsonova a Rayleighova rozptylu a Starkova rozšíření. Výsledky z těchto experimentů posloužily jako experimentální vstup do provázaných modelů elektrického pole a dynamiky plynu popisujících tentýž výboj. V neposlední řadě byl vyvinut a implementován self-konzistentní model nízkotlakého vodíkového plazmatu v koaxiálním mikrovlnném reaktoru.