Stanovení aminokyselin pomocí kapilární elektroforézy s fluorescenční detekcí pro metabolomické studie - Dědová, Tereza; Glatz, Zdeněk, 1958-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Stanovení aminokyselin pomocí kapilární elektroforézy s fluorescenční detekcí je výhodné z několika důvodů. Zaprvé se jedná o velice senzitivní metodu, která vykazuje nízké limity detekce a vysokou specifitu. Zároveň je pro analýzu třeba velmi malé množství vzorku, zejména při využití derivatizace v kapiláře. To umožňuje stanovení vzácnějších vzorků, jako jsou kultivační média užívaná k asistované reprodukci nebo mozkomíšní mok. Naneštěstí nevykazují aminokyseliny nativní fluorescenci a k jejich detekci je tedy nutné zvolit vhodnou derivatizační metodu. Výhodné je využít takové činidlo, jež samo fluorescenci nevykazuje, ale stává se fluorescenčním po reakci s analytem. Z tohoto důvodu byl zvolen naftalen-2,3-dialdehyd. Cílem této práce bylo vyvinout metodu pro derivatizaci aminokyselin, jež by umožnila jejich následné stanovení pomocí kapilární elektroforézy s fluorescenční detekcí.
A capillary electrophoresis coupled with fluorescence detection is a powerful and sensitive technique for determination of amino acids. It shows low limits of detection and a high specificity. Moreover, the use of the capillary electrophoresis allows an analysis of very small amounts of sample. This is particularly useful for a study of rare samples such as a cerebrospinal fluid or culture media used in the assisted reproduction. Unfortunately, the amino acids do not have fluorescent properties. Thus, a proper derivatization technique is necessary to achieve the best results. The use of a derivatization reagent that is non-fluorescent until it reacts with an analyte is quite advantageous. A fluorogenic compound naphthalene-2,3-dicarboxaldehyde has such properties. The main goal of this thesis was to develop a method for derivatization of amino acids which allows their detection with a capillary electrophoresis coupled with fluorescence detection.
Vedoucí práce: Zdeněk Glatz
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: aminokyseliny; fluorescenční diagnostika; kapilární elektroforéza; naftalen; amino acids; capillary electrophoresis; fluoroscence diagnostics; naphthalene; diplomové práce