Příprava a vlastnosti grafénu - Jelínek, Petr (2014)
V této diplomové práci se věnujeme přípavě grafenu pomocí metody chemické depozice z plynné fáze (CVD) a s využitím dielektrického bariérového výboje. Tyto depozice jsou většinou uskutečňovány na měděných substrátech. Kromě samotných depozičních experimentů je velká část práce věnována i přípravě těchto substrátů -- čištění a úprava vybraných povrchových vlastností. Cílem této přípravy je zkvalitnění výsledných produktů a zlepšení reprodukovatelnosti experimentů. V experimentech cílích na přípravu vhodných substrátů jsou využity zejména tři techniky: chemickomechanická úprava, elektrochemické leštění a žíhání za vysoké teploty ve vybraných směsích plynů. Vybrané vzorky z provedených experimentů byly následně analyzovány pomocí optického mikroskopu a Ramanovy spektroskopie.