Infračervené záření hvězd - Doležalová, Barbora (2014)
V této diplomové práci se věnujeme spektroskopickému studiu Wolfových-Rayetových hvězd v infračerveném oboru vlnových délek. Pozornost je zaměřena na konkrétní Wolfovy-Rayetovy hvězdy, a to WR 105 (podtyp WN9h), WR 102g (podtyp WC8), WR 102f (podtyp WC8) a LHO 76 (podtyp WC9d). Data k těmto hvězdám byla získána z archivu ESO (European Southern Observatory), kde je pořídili pomocí spektrografů CRIRES a SINFONI. Stažená data jsme zredukovali pomocí programů Gasgano a EsoRex. Popis redukce těchto infračervených dat je zevrubně popsán v jedné z kapitol diplomové práce. Jednu sadu dat ke hvězdě WR 105 jsme osobně pozorovali v Ondřejově a zredukovali programem IRAF. Provedli jsme identifikaci čar ve spektrech a interpretovali jsme jejich význam, což nám například pomohlo zpřesnit klasifikaci některých zkoumaných hvězd.