Světelné paprsky a vlny v absolutních instrumentech - Zuzaňáková, Kateřina (2014)
V této diplomové práci se věnujeme absolutním instrumentům z pohledu geometrické i vlnové optiky. V první části věnované geometrické optice se zabýváme šířením paprsků v absolutních instrumentech, transformacemi indexu lomu a řešením inverzního problému. Druhá část práce je věnována vlnám v absolutních instrumentech, zejména v Hookově profilu indexu lomu a v Hookově profilu obklopeném zrcadlem. Nalezneme frekvenční spektra a módy těchto instrumentů a analyzujeme šíření pulsu vyslaného bodovým zdrojem. Sérií zdrojů vybudíme vlnové klubko odpovídající paprsku o zvoleném momentu hybnosti a prozkoumáme jeho chování.