Mikrovlnná diagnostika plazmatu - Faltýnek, Jan (2014)
V této diplomové práci je studována metoda mikrovlnné interferometrie studována hustota plazmatu, tj. koncentrace volných elektronů. Zatímco pro nízké tlaky a nižší koncentrace elektronů je tato metoda využívána velmi často, my jsme se soustředili na výboje za atmosférického tlaku s vysokou hustotou. V případě výboje s povrchovou vlnou byla (časově rozlišená) hustota plazmatu studována zejména v čistém Ar a Ar + H2 a sice v CW (continuous wave) režimu, v pulzní modulaci a v režimu amplitudové modulace (AM) výkonu. Výboj DCSBD byl studován ve vzduchu v závislosti na dodávaném výkonu.